2017

Jačajte vjeru u Uskrsloga

U subotu, 22. travnja, u župi Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna na svečanome misnom slavlju u 11 sati mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić podijelio je sakrament svete potvrde za 22 krizmanika, župljana ove župe. Na početku svete Mise biskupa Ratka, svećenike, krizmanike, njihove kumove i roditelje te ostale vjernike pozdravio je župnik don Nikola Menalo. U koncelebraciji s biskupom Ratkom i župnikom don Nikolom bili su i don Damir Pažin, župni kapelan

Read more …

Župne obavijesti od 24.4. do 6.5.2017.

Susret Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, 29. i 30. travnja 2017. Bliži se odlazak u Vukovar. Pravovremeno smo dostavili popis mladih koji putuju na Susret. Iz naše župe ide jedan autobus zajedno s mladima iz Stoca i župe sv. Mateja iz Mostara. Bit će smješteni po obiteljima u župi Vinkovci 1. Župnik iz Vinkovaca poslao je popis obitelji i koliko koja obitelj prima mladih. Stoga, u srijedu, 26. travnja u 20 sati

Read more …

SRETAN USKRS SVEMU KLERU I PUKU

U Bibliji čitamo kako je Bog šestoga dana stvaranja iz zemljana praha uobličio ljudsko tijelo, muško (Post 2,7), a od muža i ženu (Post 2,22). A pravo se stvaranje dogodilo kada je Bog tomu Zemljanu il Adamu udahnuo besmrtnu dušu. U dušu je Gospodin ugradio dvije sposobnosti: razum sa svojim sposobnostima, i volju koja se može slobodno ponašati, birati dobro ili zlo, istinu ili laž, ali će po zakonu istine i dobra odgovarati pred svojim Stvoriteljem i tako zaslužiti vječnost.

Read more …

OBREDI VELIKOGA TJEDNA

Veliki Četvrtak 18 - MISA VEČERE GOSPODNJE I PRANJE NOGU APOSTOLIMA Veliki Petak 18 - OBREDI VELIKOGA PETKA (pjevanje Muke, ljubljenje križa i sv. pričest) Velika subota 20 sati: USKRSNO BDJENJE (blagoslov ognja ispred crkve, blagoslov svijetla, vode, hrane i uskrsnih jaja)Nedjelja: USKRS 8 sati: RANA MISA 8 sati: MISA U BLAGAJU 10 sati: PUČKA MISA

Read more …

Župne obavijesti od 10.4. do 23.4.2017.

Obavijest prvopričesnicima i krizmanicima Probe i za prvopričesnike i za krizmanike bit će 18., 19. i 20. travnja. Za krizmanike su probe u 17 sati a za prvopričesnike poslije večernje sv. Mise. Ispovijed prvopričesnika i roditelja te krizmanika, kumova i roditelja bit će u petak, 21. travnja u 16 sati. Krizmanici trebaju doći u Pastoralni centar u subotu, 22. 4. 2017. u 10,30 sati obučeni u krizmaničke haljine. Prvopričesnici trebaju doći u Pastoralni centar u nedjelju, 23. 4. 2017. u 10,30 sati obučeni u prvopričesničke haljine.

Read more …

Pohod mladih naše župe na srednjovjekovni grad hercega Stjepana Kosače

U nedjelju, 19. ožujka, nekolicina mladih iz naše župe, zajedno sa župnikom don Nikolom i kapelanom don Damirom, bili su u pohodu na srednjovjekovni grad hercega Stjepana Kosače, poznatiji kao Stjepangrad, ponad Blagaja. Skupina mladih zajedno sa župnikom i kapelanom, uputila se u popodnevnim satima prema gradu. Sa mjesta na kojem stoji naša župna crkva Presvetoga Trojstva u Blagaju, puca pogled na orlovsku utvrdu hercega Stjepana, koja se nalazi na 266 metara visokoj litici izdan vrela rijeke Bune.

Read more …

Pokorničko hodočašće u svetište Kraljice Mira u Hrasno

I ove godine, kao i prethodnih godina, organizirano je pokorničko hodočašće u marijansko svetište Trebinjsko – Mrkanske biskupije u Hrasno. Svake korizmene nedjelje hodočaste po tri župe, a po vlastitoj želji mogu im se priključiti i vjernici iz drugih župa. U drugu korizmenu nedjelju, 12. ožujka, hodočastila je naša župa Presvetoga Trojstva Blagaj – Buna, zajedno sa ostalim župama te ostali mnogobrojni vjernici.

Read more …

Župne obavijesti od 27.3. do 9.4.2017.

Mi ćemo u našoj župi organizirati klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom u petak navečer i u subotu, 31. 3. i 1. 4. 2017. godine. Pozivamo sve vjernike na sudjelovanje u tome iznimnom događaju u Crkvi. U petak navečer slavit ćemo sv. Misu nakon pobožnosti križnoga puta te ćemo poslije Mise imati klanjanje. Euharistijsko klanjanje od četvrtka prebacuje se ovaj tjedan u petak. Tijekom klanjanja bit će prigoda za ispovijed. Mladi će se brinuti za organizacijsko i sadržajno oblikovanje klanjanja.

Read more …

Hodočašće u Mariju Bistricu, 20. i 21. svibnja 2017. god.

Naša župa organizira, u Gospinu mjesecu svibnju, hodočašće nebeskoj Majci u nacionalno svetište u Mariju Bistricu.
Kratki program hodočašća: Subota, 20. 5. Polazak u jutarnjim satima, obilazak Karmela, svetišta u Remetama (gdje je predviđena sv. Misa), Katedrale u Zagrebu s grobom blaženoga Alojzija Stepinca Noćenje u Mariji Bistrici s večerom.
Nedjelja, 21 5. Doručak, pobožnosti i sv. Misa u Nacionalnom svetištu, običazak ženskog Karmela. Povratak u večernjim

Read more …

Župne obavijesti od 13.3. do 26.3.2017.

Nedjelja solidarnosti - 3. korizmena Na prvom je mjestu kršćanska obveza duhovne povezanosti među dekanatima u domaćoj Crkvi u BiH, ali želimo da svećenici i vjernici također materijalno pomažu jedni drugima, koliko se može i hoće. Ovim molim sve župnike i njihove vikare i suradnike da na prikladan način animiraju vjernike barem tjedan dana prije Treće korizmene nedjelje, 19. ožujka 2017. a pogotovo na samu nedjelju prije Misnoga slavlja da sva milostinja skupljena na svim sv. Misama toga dana, bude namijenjena spomenutoj solidarnosti, a podijelit će se najpotrebnijim župama u BiH.

Read more …