Blagdan Gospe Lurdske i svjetski dan bolesnika

Uz svjetski dan bolesnika koji Crkva slavi 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske, u našoj župi, u mislima i molitvama prisjetili smo se svih oni onih koji skupa s Kristom nose svoj težak križ, križ bolesti. No, njihov križ je i spasonosni. Krist je uvijek prisutan u trpljenju čovjeka. I sam Isus Krist je preuzeo trpljenje čovjeka na sebe i dao mu pravi smisao. Misno slavlje predvodio je don Stjepan Lončar, župnik iz Brela, a pod misom je pjevao zbor iz iste župe. Svi potrebiti, stari i bolesni primili su bolesničko pomazanje te su imali priliku na svetu ispovijed.

U propovijedi, don Stjepan govorio je o povezanosti Gospe Lurdske i Blaženog Alojzija Stepinca kojeg naša župa ovih dana na poseban način slavi. Blaženi Alojzije bio je veliki štovatelj Lurdske Gospe zbog čega nije ni čudo da ih slavimo u dva dana. Don Stjepan je naglasio kako je po zapovijedi Gospe, Benardica otkrila izvor vode u Lurdu. Gospa je od nje zatražila da je popije i da se opera u njoj. Od tada, milijuni ljudi su pili i okupali se u lurdskoj vodi i pronašli ozdravljenje. No, isto tako, mnogi nisu tjelesno ozdravili, nisu ustali iz invalidskih kolica, nisu progledali, ali su pronašli smisao i duhovno se osnažili.

Da bi Gospa ispunila svoju zadaću, izabrala je nepismenu i posve siromašnu mlinarevu kćerku. Da smo mi birali, vjerojatno bi izabrali drugačije. Ona, siromašna, neobrazovana, i pored toga lošeg zdravlja, bila je kanal Božjih milosti i blagoslova. Taj kanal i nakon njezine smrti povezuje ljude diljem svijeta i dovodi u Lurd. I ovim primjerom, očito je da nam Bog govori kako za svoje naume uvijek izabere one malene i ponizne, one koji svoj križ nose ustrajno. Križ bolesti obično nije križ jednog čovjeka nego cijele obitelji pa i društva. Često u današnjem vremenu silnih medicinskih dostignuća gdje je bolest puno puta roba kojom se trguje, u vremenu gdje liječnik često nema vremena saslušati bolesnika jer komunicira s aparatima, bitno je pomoliti se za takve osobe. Bitno je zagovarati njihovo savjesno i humano djelovanje. Ali, zahvaliti se i pomoliti za sve one koji velikodušno pomažu bolesnicima i kojima je to ujedno i poziv, prije svega za sve članove obitelji, za zdravstvene djelatnike i volontere. Stoga je i Papa Ivan Pavao II. proglašenjem Dana bolesnika htio nas podsjetiti kako su bolesnici među nama i kako je potrebno poštovati njihovo dostojanstvo. Svi zajedno, u punoj ckrvi pomolili smo se za sve bolesne i njihove obitelji da ih zagovor Gospe Lurdske osnaži istinskim strpljenjem i dubokom vjerom. Njezin zagovor nam je itekako potreban, osobito danas kad se propagira brzo ozdravljenje i na pogrešnim mjestima. I u bolesti, Bog nam daje slobodu. Bilo da bolest čovjeka zatekne daleko od Boga ili u hodu s njim, trpljenje i patnju uvijek možemo okrenuti u duhovnu korist. Nebeski liječnik nas uvijek neumorna čeka, liječnik koji ne traži plaću nego našu živu vjeru.

Go back