CVJETNICA - NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

I ove Cvjetnice u našoj župi, u sklopu dekanatskoga raporeda korizmenih ispovijedi, organizirana je prigoda za sakrament pomirenja i to u dva termina: u 14.00 sati (osnovna škola, srednja, mladi...) te u 15.30 sati za sve ostale. Naša korizmena ispovijed je vrhunac priprave za Uskrs.

 Stara crkva u Blagaju

Na raspolaganju je bilo petnaestak svećenika i naša nova, neizrađena crkva, bila je u nekim trenutcima i pretijesna za mnoštvo vjernika koji su strpljivo čekali u redovima. Svi oni koji su to željeli uspjeli su doći na red i pomiriti se s Bogom i ljudima.

Nakon pojedinačnih ispovijedi uslijedile su mise od nedjelje Cvjetnice, na početku kojih su blagoslovljene maslinove grančice. Te grančice, sada blagoslovljene, bit će postavljene u naše domove, na vidljiva mjesta i s njima se obično škropi kuća i ljudi prilikom najrazličitijih blagoslova, počevši od onog božićnog blagoslova obitelji pa sve do onog dnevnog ili tjednog blagoslova kojeg mole ukućani sami.

Inače, kud god da se krene toga dana ovdje u Hercegovini a vjerujemo i svugdje po svijetu gdje ima kršćana katolika, susreću se ljudi, žene i djeca, posebno mladi, koji u rukama nose maslinove grane, taj simbol mira, prirodnosti i čistoće.

Go back