KRIZMA U NAŠOJ ŽUPI

Buna, 11. Svibnja 2019.

Posebno svečano, u ozračju vjere i radosti, bilo je subotu, 11. svibnja 2019. u župi PRESVETOGA TROJSTVA, Blagaj - Buna.

Sakrament krizme primilo je 30 mladića i djevojaka.

Svečanim ulaskom krizmanika u župnu crkvu na Buni, koja je posvećena Presvetome Tijelu i Krvi Kristovoj, biskup Ratko je uz koncelebraciju svećenika don Nikole Menala, msgr. Luke Pavlovića, don Mile Miljke, don Pere Miličevića i don Ivana Bijakšića započeo svečano misno slavlje.

Na samom početku misnoga slavlja, nakon otpjevanoga himna Dođi Duše Presveti, predstavnici krizmanika, u ime okupljenih župljana vjernika,krizmanika, njihovih kumova i roditelja, uputili su riječi dobrodošlice te biskupu uručili prigodni dar, izrazivši u njemu ljubav, dobrotu i povezanost vjernika ove župe s mjesnom Biskupom.

Sakrament Svete Potvrde ili Krizme je sakrament kojim krizmanik ulazi u „svijet odraslih“ u vjeri. Riječ POTVRDA dolazi od latinske riječi confirmatio ili od temeljnog glagola firmare što znači učvrstiti, ojačati. Taj sakrament nazivamo također i KRIZMA što dolazi od krizme, tj. svetoga ulja što ga biskup posvećuje na Veliki četvrtak, a njime se pomazuju krizmanici. Oni koji primaju ovaj sakrament nazivamo potvrđenici ili krizmanici.

Sakramenti krštenja i potvrde zajedno sa sakramentom Euharistije čine jednu cjelinu. Ti su sakramenti dijelovi istog puta kojim svatko treba proći tko se želi potpuno pridružiti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Također ove sakramente nazivamo i sakramentima uvođenja u vjeru i život kršćanske zajednice jer se za njihovo slavljenje i primanje traži poznavanje kršćanske vjere i života po vjeri. Primanjem sakramenta potvrde primamo puninu Duha Svetoga.

Sveto Misno slavlje bilo je uistinu svečano čemu su posebno doprinijeli naši ministranti a i vrijeme je poslužilo. Bogu hvala!

Liturgijsko pjevanje tijekom euharistijskog slavlja animirao je župni zbor mladih „MIR“.

Nakon prigodne biskupove homilije, obnove krsnih obećanja, polaganja ruku, zaziva Duha Svetoga, čime se krizmanici još savršenije vezuju uz Crkvu, te obdaruju darovima mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i strahopoštovanja, uslijedio je najvažniji čin: podjela sakramenta Svete krizme.

Na kraju misnog slavlja u ime krizmanika i njihovih roditelja krizmatelju biskupu Ratku, zahvalio je na poseban način župnik don Nikola. Biskup je još jednom imao potrebu pohvaliti sve aktivnosti u župi i pastoral počevši od pjevanja, ministriranja i djelovanja svećenika te suradnje vjernika u župnom pastoralu. Ističući primjer bl. Leopolda Bogdana Mandića koji je uvijek želio biti bolji i bolji.

Poslije završetka misnog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje s krizmanicima i ministrantima župe.

U prostorijama župne kuće pridružili su se susjedni svećenici te smo zajedno s biskupom proveli lijepe trenutke u razgovoru dok su krizmanici s kumovima i ukućanima slavili kod obiteljskih stolova.

Go back