Mješoviti zbor mladih "Mir" iz župe Presvetoga Trojstva, Blagaj - Buna u Kreševu i Sarajevu!

UHAKUD u BiH i HKD “Napredak” - Podružnica Kreševo organizirali su četvrti Susret zborova, koji je održan ove nedjelje, 12. studenog, u „Napretkovom“ domu u Kreševu.

Program je započeo sv. Misom u 11 sati u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kreševu, a nastup zborova u 13 sati u Napretkovom domu u Kreševu. Osim Crkvenih zborova na Susretu su nastupili nastupiti i pjevačke skupine, kao i klape.

1. Mješoviti zbor mladih „Mir“ – iz župe Presvetoga Trojstva; Blagaj - Buna 
2. Vokalna skupinaArabella – Rama
3. Mješoviti zbor“Dobri Pastir” – Mostar
4. Paulus – Župa Rotimlja – Stolac
5. Mješoviti zbor HKD Napredak – Kreševo
6. Mješovita pjevačka skupina „Lampoši“ – Travnik
7. Ženski vokalni ansambl HKD Napredak – Bugojno
8. Etno skupina„Čuvarice“ – Rama

Nastupe osam pjevačkih skupina s posebnom pozornošću pratila je mr. art Katja Krolo Šarac koja je dala stručne osvrte na nastupe pjevačkih skupina i zborova, na okruglom stolu koji je, uza sudjelovanje voditelja pjevačkih skupina, također održan u Kreševu.

Naš mješoviti zbor mladih „MIR“ nastiupio je uz dvije skladbe:

Anima Christi(Dušo Kristova), T. sv. Ignacije Lojolski, Arr.  Msgr. Marko FrisinaPredivan, T.i G.: Dennis Cleveland Arr. Mladen Fotak

Temeljni cilj organizacije ovoga Susreta zborova jest skupljanje naših zborova iz cijele BiH. Ovaj skup je uistinu jedno bogato druženje i lijep način očuvanja naše pjesme i tradicije u cijeloj BiH. Naglasak je stavljen na očuvanje zborskog pjevanja koje se pojavljuje kroz proteklih stotinjak godina na našim područjima kao razvijen oblik pjevanja. Nadamo se da će se i u budućnosti organizirati ovakvi susreti zborova i u manjim lokalnim sredinama jer cilj ovih susreta zborova je i razvijanje manjih lokalnih sredina i njihove kulture – kazao nam je Vedran Vidović predsjednik UHAKUD u BiH.

Nakon službenog dijela programa  uslijedilo je zajedničko druženje uz prigodan domjenak.

No naši mladi pjevači i svirači nakon prigodnog ručka uputili su se u Sarajevo. Posebno ističemo obilazak Crkvenih objekata:

Bogosloviju

Prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji dr. Josip Stadler otvorio je 01. rujna 1890. godine u zgradi gimnazije u Travniku prvu godinu filizofsko-teološkog studija, nakon što je papa Leon XIII. bulom Ex hac augusta od 5. srpnja 1881. ponovno obnovio redovnu crkvenu hijerarhiju u Bosni i Hercegovini, nakon 500-godišnje osmanske vlasti i odredio da se u Sarajevu podigne bogoslovno sjemenište za potrebe cijele metropolije: Sarajevo, Mostar, Banja Luka, te Trebinje. Stoga se ovaj datum (01. rujna 1890.) uzima kao rođendan i početak rada prve obrazovne visokoškolske ustanove u BiH – naše bogoslovije.  Na Vrhbosanskoj je bogosloviji kroz evo 124 godina njezina rada završilo svoj teološki studij i zaređeno veliki broj svećenika. Sa zahvalnošću Bogu i s ponosom ističemo da je pedesetak studenata ove drevne ustanove postalo doktorima teoloških znanosti, a petorica su postali nadbiskupi i osmorica biskupi.

Katedrala

Dvije ličnosti, nadbiskup Stadler (1843-1918) i arhitekt Vancaš (1859-1937), zaslužne su za podizanje nove katedrale u Sarajevu; prvi kao poručitelj, a drugi kao izvršilac. Među njima vladao je harmoničan odnos što je inače dosta rijedak slučaj na velikim gradilištima. Razlog, možda, treba tražiti u naravi ove dvojice, ali i u vremenu u kojem su živjeli. Stadleru je, po svoj prilici lebdjela pred očima briga kako da iz ničega, takoreći na »goloj ledini«, organizira Crkvu, pa se nije mogao razmetati sa željama, a Vancaš je došao u Sarajevo kao mlad, ali vrlo solidno školovan i po sebi talentiran arhitekt. Predivna građevina u kojoj se osjeti uistinu duhovni žar vjere.

Obilazak najstarijeg živućeg samostana u BiH, koji datira iz 16. stoljeća,  Kreševa, kao i odlazak u Sarajevo, zasigurno će ostaviti veliki trag u našim mladima.

Oni su neumorni, puni su duha jakosti, radosti…, što su cijelim putem i dokazali kroz pjesmu i igru. Molimo za naše mlade da sve ono što je dobro usvoje a sve što je nedostojno čovjeka odbace.

Go back