Prva Pričest u župi na svetkovinu Tijelova, 11. lipnja 2020.

Ova godina je po mnogo čemu specifična zbog situacije koja je pogodila cijeli svijet, pa tako i nas. Jedna od specifičnosti ove godine jeste ta da su se gotovo svi kalendarski planovi morali pomjerati i planirati za druge dane, kako u svakodnevnom životu i poslu, tako i u župnome. U našoj župi proslava Prve Pričesti planirana je na Mali Uskrs ili Bijelu Nedjelju, kako je to već običaj. No, kao što smo rekli planovi za ovu godinu su jedno, a realnost nešto drugo. Tako smo bili primorani čekati bolju situaciju, kako bi planirali novi datum za Prvu Pričest. 

I kada već nije moglo na Mali Uskrs, Bog dade bolje prilike da se Prva Pričest proslavi 11. lipnja na svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove. Kada čovjek na trenutak razmisli, rekao bi: „Pa, kud ćeš veće simbolike da se Prva Pričest primi na svetkovinu Tijela i Krvi Kristove?!“ Još veća proslava i veselje je bila i zbog toga što je župna crkva na Buni posvećena Tijelu i Krvi Kristovoj. 

Iako su meteorolozi javljali kišno vrijeme, Bog dade sunce prije same Svete Mise, tako da su prvopričesnici mogli ući lijepo u procesiji u crkvu. Ove godine 24 prvopričesnika, odnosno 13 dječaka i 11 djevojčica. Pod Svetom Misom prvopričesnici su imali prigodne recitacije, čitali čitanja, a svečano slavlje učinili još svečanijim pjevanjem psalma i zahvalnom pjesmom na kraju Svete Mise. 

Ovogodišnja tema Prve Pričesti bila je „Loretska kuća“, pa je i župnik don Nikola imao prigodnu propovijed na tu temu. U samom uvodu propovijedi objasnio je zašto ta tema, te naglasio kako je Gospa Loretska zaštitnica onih koji lete, a prvopričesnici su upravo oni koji lete u svijet primajući Tijelo Kristovo. Svoju propovijed zaključio je molitvom Gospi Loretskoj u kojoj je molio da ona bude zaštitnica prvopričesnika. 

Neka ovogodišnje prvopričesnike prati snaga euharistijskog Krista kojega su prvi put primili i zagovor Majke Božje Loretske.

Go back