Tijelovo na Buni, 20. Lipnja 2019.

Doći Kristu, susresti se s Njim i hoditi za Njim u procesiji tri su najvažnija trenutka svetkovine Presvetoga Tijela i Krvi Kristove. Tako je bilo i u našoj župi i župnoj crkvi na Buni, koja je prošle godine, 1. srpnja posvećena svetkovina Tijelova-Brašančeva.

Preko rijeke Bune, cestom M-17 s juga i sjevera, cestom koja se spušta s brežuljka Petka u popodnevnim satima počeli su pristizati vjernici kako bi se u euharistiji susreli sa živim Bogom.

Dječji zbor Put ljubavi u svojim majicama pored oltara, zbor mladih Mir na koru, ministranti u svojim svečanim odorama, baldahin spreman pored pokrajnjih vrata, latice ruža daju dodatni kolorit cijeloj svetkovini. Don Augustin Radović, predvoditelj misnoga slavlja, ulazi u procesiji sa župnikom i kapelanom, a s kora zbor dočekuje povorku pjesmom Uđite s hvalama na vrata Njegova, u dvore Njegove s pjesmama. Župnik na početku Mise pozdravlja predvoditelja misnoga slavlja, sjećajući se kako su zajedno, prije 19 godina, stupili k oltaru i kako je župnik propovijedao na mladim misama obojice svećenika oko večerašnjeg oltara. Svečano se pjevalo, još svečanije molilo. Mladi su čitali čitanja, a don Ivan otpjevao evanđelje. Molitva vjernih pripala je ministrantima. Propovjednik nas je uvodio u otajstvo svetkovine Tijela i Krvi Kristove dočaravajući nam evanđeoske trenutke koji govore o Kruhu koji je s neba sisao.

Nakon pričesti veliki su pjevači izišli pored zvonika odakle su započinjali pjesmu Zdravo Tijelo Isusovo prateći euharistijskoga Krista u pokaznici između 4 oltara, dok je dječji zbor ispratio procesionare euharistijskom pjesmom Anđeoske eto hrane. Nakon blagoslova na četiri oltara ušli smo u crkvu. S kora se zaorilo Usta moja i završilo sa svečanim blagoslovom. Na kraju smo otpjevali pjesmu Petra Perice Do nebesa nek' se ori. Po završetku procesije i Mise došli su okolni svećenici na čestitanje a župnik je zajedno s dječjim zborom krenuo na snimanje nekoliko pjesama. Snimanje je potrajalo do nedjelje a uskoro se nadamo i snimljenome uratku koji će razveseliti srca župljana a posebice roditelja i rodbini naših malih a velikih pjevača koji su nedavno osvojili prvo mjesto na nastupu dječjih zborova u Travniku, 1. Lipnja 2019. dokazujući kako Bunom pjesma teče.

Go back