SHKM, Vukovar, 2017. god.

“Krist – nada naša” (1 Tim 1,1) pod ovim geslom, 30.000 mladih iz BiH, Hrvatske te mladih raseljenih u inozemstvu bilo je ujedinjeno u Kristu na susretu Hrvatske katoličke mladeži u gradu heroja - Vukovaru. Deseti jubilarni susret znakovito je održan u gradu koji je simbol stradanja i patnje ali još više simbol ustrajnosti i nade. Grad je vrvio mladim ljudima, 29. i 30. Travnja. Takve lijepe prizore Vukovar ne pamti, potpuno drugačija slika od svih dosadašnjih! Taj vikend Vukovar je bio grad mladeži.

Read more …

Prva sveta Pričest u župi

Nedjelja, koja se naziva Malim Uskrsom ili Bijelom nedjeljom, za 27 djece naše župe jedan je od najvažnijih događaja u njihovom dosadašnjem životu. Njih 27 obučeni u bijele haline poput anđela pristupili su sakramentu prve svete pričesti. Uz pratnju svojih roditelja, po prvi put susreli su se sa živim Isusom, po prvi put primili su tijelo Kristovo. Radost i sreća vidljivo su sijali na licima prvopričesnika. Njihovo uzbuđenje, nestrpljenje, ali i malu tremu, svi prisutni u crkvi mogli su osjetiti,

Read more …

Koncert Marijanske pjesme u Blagaju

Studij glazbene umjetnosti Sveučilišta u Mostaru upriličiti će koncert vokalne glazbe u ponedjeljak, 8. svibnja 2017., u 19 sati u crkvi Presvetoga Trojstva u Blagaju. Na programu će biti izvedeni gregorijanski napjevi i višeglasne skladbe posvećene Blaženoj Djevici Mariji. Na koncertu sudjeluju studenti odsjeka Solo pjevanja, Mješoviti i Muški zbor Studija glazbene umjetnosti te Komorni pjevački ansambl “Pro arte”, a pod vodstvom prof. mr. art. Katje Krolo-Šarac.

Read more …

Jačajte vjeru u Uskrsloga

U subotu, 22. travnja, u župi Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna na svečanome misnom slavlju u 11 sati mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić podijelio je sakrament svete potvrde za 22 krizmanika, župljana ove župe. Na početku svete Mise biskupa Ratka, svećenike, krizmanike, njihove kumove i roditelje te ostale vjernike pozdravio je župnik don Nikola Menalo. U koncelebraciji s biskupom Ratkom i župnikom don Nikolom bili su i don Damir Pažin, župni kapelan

Read more …

SRETAN USKRS SVEMU KLERU I PUKU

U Bibliji čitamo kako je Bog šestoga dana stvaranja iz zemljana praha uobličio ljudsko tijelo, muško (Post 2,7), a od muža i ženu (Post 2,22). A pravo se stvaranje dogodilo kada je Bog tomu Zemljanu il Adamu udahnuo besmrtnu dušu. U dušu je Gospodin ugradio dvije sposobnosti: razum sa svojim sposobnostima, i volju koja se može slobodno ponašati, birati dobro ili zlo, istinu ili laž, ali će po zakonu istine i dobra odgovarati pred svojim Stvoriteljem i tako zaslužiti vječnost.

Read more …

OBREDI VELIKOGA TJEDNA

Veliki Četvrtak 18 - MISA VEČERE GOSPODNJE I PRANJE NOGU APOSTOLIMA Veliki Petak 18 - OBREDI VELIKOGA PETKA (pjevanje Muke, ljubljenje križa i sv. pričest) Velika subota 20 sati: USKRSNO BDJENJE (blagoslov ognja ispred crkve, blagoslov svijetla, vode, hrane i uskrsnih jaja)Nedjelja: USKRS 8 sati: RANA MISA 8 sati: MISA U BLAGAJU 10 sati: PUČKA MISA

Read more …

Pohod mladih naše župe na srednjovjekovni grad hercega Stjepana Kosače

U nedjelju, 19. ožujka, nekolicina mladih iz naše župe, zajedno sa župnikom don Nikolom i kapelanom don Damirom, bili su u pohodu na srednjovjekovni grad hercega Stjepana Kosače, poznatiji kao Stjepangrad, ponad Blagaja. Skupina mladih zajedno sa župnikom i kapelanom, uputila se u popodnevnim satima prema gradu. Sa mjesta na kojem stoji naša župna crkva Presvetoga Trojstva u Blagaju, puca pogled na orlovsku utvrdu hercega Stjepana, koja se nalazi na 266 metara visokoj litici izdan vrela rijeke Bune.

Read more …

Pokorničko hodočašće u svetište Kraljice Mira u Hrasno

I ove godine, kao i prethodnih godina, organizirano je pokorničko hodočašće u marijansko svetište Trebinjsko – Mrkanske biskupije u Hrasno. Svake korizmene nedjelje hodočaste po tri župe, a po vlastitoj želji mogu im se priključiti i vjernici iz drugih župa. U drugu korizmenu nedjelju, 12. ožujka, hodočastila je naša župa Presvetoga Trojstva Blagaj – Buna, zajedno sa ostalim župama te ostali mnogobrojni vjernici.

Read more …

Hodočašće u Mariju Bistricu, 20. i 21. svibnja 2017. god.

Naša župa organizira, u Gospinu mjesecu svibnju, hodočašće nebeskoj Majci u nacionalno svetište u Mariju Bistricu.
Kratki program hodočašća: Subota, 20. 5. Polazak u jutarnjim satima, obilazak Karmela, svetišta u Remetama (gdje je predviđena sv. Misa), Katedrale u Zagrebu s grobom blaženoga Alojzija Stepinca Noćenje u Mariji Bistrici s večerom.
Nedjelja, 21 5. Doručak, pobožnosti i sv. Misa u Nacionalnom svetištu, običazak ženskog Karmela. Povratak u večernjim

Read more …

Postulator kauze za proglašenje svetim blaženoga Alojzija u našoj župi

Duhovna priprava i proslava blagdana blaženog Alojzija Stepinca koja je na poseban način obilježena u našoj župi trajala je cijeli tjedan. Svaki dan, crkva je bila puna, svi su se žurili u crkvu kako bi sudjelovali na svetim misama i čuli propovijed o velikom sinu hrvatskoga naroda i bleženiku Katoličke Crkve Alojziju Stepincu. Mnogi su se ovih dana okupljali uz sliku blaženog Alojzija Stepinca, dolazili sa svojim prošnjama za zdravlje, posao, uspjeh na ispitu, mir u obitelji... Sve što čini našu svakodnevnicu našlo se ovih dana pred bl. Alojzijem.

Read more …